Android 4.1 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean

De Google I/O-conferentie is gisteren van start gegaan en er zijn een heleboel nieuwe producten onthuld. Een daarvan is de nieuwe versie van Android, Android 4.1 Jelly Bean. Vlak voor de Google I/O presentatie dachten we dat Jelly Bean de naam voor Android 5.0 ging worden, maar dat is blijkbaar niet het geval. Android 4.1 Jelly Bean is eerder een update van Ice Cream Sandwich, maar met een stuk meer features dan gewoonlijk verwacht wordt van een .1 update. Jelly Bean zou binnen dit en twee maanden beschikbaar zijn, maar aangezien de ICS-update voor sommige smartphones nog altijd niet beschikbaar is, kan het voor bepaalde toestellen natuurlijk langer duren. Hieronder vind je de features terug van Android 4.1 Jelly Bean.

Project Butter

Project Butter

Project Butter

Google heeft zich op heel wat aspecten van Android gefocust. Een van de grotere verschillen tussen Jelly Bean en Ice Cream Sandwich is de snelheid van het OS. Het project werd Project Butter genoemd omdat het voor een “Fast, fluid and smooth ” UI zorgt. Ice Cream Sandwich was snel, Android 4.1 Jelly Bean nog veel sneller. Het nieuwe mobiele OS zal constant op 60 frames per seconde draaien met behulp van v-sync, tripple buffering en touch responsiveness. Android 4.1 Jelly Bean voorspelt ook wat je gaat doen in een bepaalde app, en zal die content dan op voorhand beginnen te laden.

Google Now

Google Now werd ontwikkeld om de Android smartphone zelfbewust te maken. Wanneer je je smartphone toelaat om je locatie en Google zoekopdrachten bij te houden, zal hij daaruit leren. Als je bijvoorbeeld elke dag dezelfde route naar het werk neemt, zal Google Now deze route opslaan en eventueel alternatieve routes aanbieden wanneer er file is. Als Location ingeschakeld is, zal Google Now ook real-time weerberichten weergeven en als je zoekt naar bepaalde sporten, krijg je automatisch sportuitslagen voorgeschoteld.

Het openbaar vervoer kan ook in real-time worden vertoond. Als je in de buurt van een trein- of metrostation bent, kan je bijvoorbeeld zien wanneer de eerst volgende trein of tram aankomt en welke bestemming hij heeft. Ook wanneer je voorbij een populair restaurant wandelt, kan Google je hierop wijzen.

Notifications

Het meldingensysteem heeft ook een grote update gekregen. Meldingen van Gmail worden nu een stuk duidelijker. Je krijgt niet alleen de titel van de e-mail te zien, maar ook een preview van wat er in de mail staat. Je kan ook korte e-mails versturen vanuit de notifications-tab, zonder dat je daarvoor je gmail app hoeft te openen. Foto’s, video’s en meer kunnen ook gedeeld worden via Google + zonder de applicatie te openen.

Android 4.1 Jelly Bean Notifications

Android 4.1 Jelly Bean Notifications

Een inkomend gesprek zal ook in de Notifications verschijnen. De gebruiker kan de oproep dan beantwoorden of weigeren vanuit het meldingenscherm, wat betekent dat je vanuit eender welke app een gesprek kunt weigeren of beantwoorden.

Google zal app developers ook de keuze geven om hun eigen meldingen te ontwikkelen, zo kan je bijvoorbeeld een reactie achterlaten op een Foursquare check-in zonder de Foursquare app te openen.

Offline Voice Typing

Google heeft ook zijn eigen Siri/S Voice ontwikkeld. Wat deze voice recognition software uniek maakt is, dat ze ook offline werkt. Siri en S Voice werken niet echt naar behoren, maar misschien doet deze software het beter. Tijdens de demo werd “Show me pictures of pygmy marmosets” gevraagd en de software begreep die opdracht, iets wat bij Siri of S Voice nooit zou gebeuren. Of deze software effectief zo goed werkt, zullen we te weten komen wanneer we ze grondig getest hebben. Momenteel zou de software alleen US English begrijpen.

Er werd ook een predictive tekst keyboard zoals Swiftkey toegevoegd, iets waar we al even op aan het wachten zijn. Er werden ook enkele nieuwe talen toegevoegd zoals Arabisch, Perzisch, Hindi en Thai en zelfs gestures voor mensen met een visuele handicap.

Resterende Features

Het wordt makkelijker om Widgets te plaatsen. Wanneer je een widget naar het homescreen verplaatst, zullen de bestaande widgets en apps automatisch van plaats verschuiven. Wanneer een widget op een leeg tabblad wordt gesleept, wordt de grootte van de widget ook aangepast.

De camera en gallery apps zijn ook verbeterd en zijn uitgerust met een nieuw systeem om de vorige getrokken foto’s snel te bekijken en eventueel te verwijderen.

Android 4.1 Jelly Bean zal rond half juli beschikbaar zijn voor de Samsung Galaxy Nexus, de Motorola Xoom en de Samsung Nexus S. De SDK voor developers is nu al beschikbaar.

 Schrijf je in op onze nieuwsbrief.