Dell XPS 13 Ultrabook Review

Gepost door admin Op 24 - 05 - 2012


Dell XPS 13 Ultrabook

Dell XPS 13 Ultrabook

Sinds Intel het concept Ultrabook in 2011 lanceerde zijn er all enkele verschenen, elk groot notebook merk heeft al er eentje op de markt gebracht. Dell is een van de laatste om hun Ultrabook te introduceren, ze hebben hun tijd genomen maar het resultaat is er een om U tegen te zeggen. De Dell XPS 13 is een krachtig toestel met een geweldig keyboard, en goede looks. We konden de Dell XPS 13 Ultrabook een week uittesten en het resultaat kan je hieronder in onze review lezen.

Hardware en ontwerp

Dell XPS 13 Zijkant

Dell XPS 13 Zijkant

Het moet gezegd worden, de Dell XPS 13 heeft enorm veel weg van de Macbook Air. Van de bovenkant, tot het scherm en de plaatsing van de poorten. Het enige duidelijke verschil dat we aan het ontwerp merken is het keyboard en het touchpad. Aan de linkerkant vinden we de power-poort, een USB 2.0 poort en een audio jack, en aan de rechterkant vinden we een Mini DisplayPort en een USB 3.0 poort. Spijtig genoeg vinden we geen SD kaart slot, voor de rest zijn dit genoeg poorten voor een on-the-go laptop.

Dell XPS 13 Side

Dell XPS 13 Side

De buitenkant van het toestel is gemaakt van aluminium en carbon fiber, en ziet er prachtig uit. Het toestel is 31,5cm breed, 20,5cm hoog en 1,8cm dik op haar dikste punt (0,6cm op het dunste punt). Het toestel weegt zo’n 1,3kg, wat het de tweede zwaarste Ultrabook maakt (na de HP Folio 13). Let wel, we spreken hier over enkele grammen verschil tussen de lichtste en de zwaarste Ultrabook.

Keyboard en touchpad

Het keyboard van deze Dell XPS 13 Ultrabook is een island/chiclet keyboard dat qua design hard trekt op dat van de Dell XPS 15z. Hoewel we toen niet enorm tevreden waren van het keyboard zijn we dat in het geval van deze Ultrabook wel. Het keyboard typt enorm snel en voor heavy users is het misschien handig om te weten dat de functie-toetsen perfect liggen. We gebruiken deze functietoetsen regelmatig (f2, f5, f6) tijdens het browsen en met andere laptops gebeurd het regelmatig dat we de verkeerde functietoets indrukken zodat het help-menu openspringt, bij deze laptop hebben we dat niet meegemaakt.

Dell XPS 13 Keyboard

Dell XPS 13 Keyboard

Het multitouch touchpad  is zeer groot en wordt automatisch uitgeschakeld als je aan het typen bent. Dit is enorm handig als je een lange tekst aan het typen bent in Word en je niet plots in een andere paragraaf begint te typen omdat je cursor daar toevallig staat.

Speakers

Normaal gezien hechten we niet veel aandacht aan speakers in een laptop tijdens een review maar de speakers van deze Dell XPS 13 Ultrabook verdienen zeker een vermelding. Dit is waarschijnlijk de beste speakerset die we in een Ultrabook hebben gezien, en een van de betere die we in eender welke laptop hebben gezien. De audio kan niet enkel heel luid gezet worden, maar blijft nog altijd goed klinken. De audio is zeer helder. Als er nog een bass was toegevoegd heb je helemaal geen externe speakers meer nodig.

Scherm

Het 13.3 inch scherm van de Dell XPS 13 is gemaakt van Gorilla Glass om schade te voorkomen, en is wat ons betreft een van de betere schermen op de markt. Het scherm heeft een resolutie van 1366×768 en heeft een geweldig grote kijkhoek. We konden eigenlijk geen een hoek vinden waar we niet konden zien wat er op het scherm stond.

Dell XPS 13 Reflectie scherm

Dell XPS 13 Reflectie scherm

Spijtig genoeg geldt dit enkel als je binnen bent, het scherm reflecteert enorm hard en eens we de Ultrabook buiten gebruiken was het moeilijk om te zien wat er zich op het scherm bevond.

Performance

 

Qua performance doet deze XPS 13 het zeker niet slecht. Het toestel start op met een gemiddelde snelheid van 18 seconden en het lukte ons niet om te meten hoe snel het toestel hervat, aangezien dit instant gebeurt. De XPS 13 Ultrabook maakt gebruik van een Samsung 830 serie SSD die zorgt voor een geweldige performance samen met 4GB RAM en de 1.6GHz Intel Core i5-2467 CPU. Het toestel heeft minder bloatware dan de meeste laptops die vandaag de dag verkocht worden, wat de performance ook ten goede komt. Tijdens onze stress-test hebben we een 1080p monitor via USB 3.0 verbonden, waar we een dag lang volledig gebruik gemaakt hebben van het toestel. We hadden een twintigtal browser-tabs open, waaronder enkele YouTube video’s en Google Docs documenten, daarnaast streamden we muziek via Google Music, speelden we enkele 1080p video’s af, Skype en Tweetdeck draaiden op de achtergrond en we merkten geen vertraging.

Dell XPS 13 Voorkant

Dell XPS 13 Voorkant

Batterij

Dell beweert dat het toestel bijna 9 uur zou moeten meegaan, en dat mag misschien zo zijn als we geen WiFi gebruiken en het scherm dimmen, maar op normaal gebruik konden we een dikke 5 uur gebruik maken van het toestel. De batterij is een 6 cell, 47 watt per uur batterij. Sommige ultrabooks houden het iets langer uit en sommigen iets korter, maar tot nu toe halen we meestal zo’n 5 uur uit een ultrabook.

Conclusie

Dell XPS 13 Ultrabook Zijkant

Dell XPS 13 Ultrabook Zijkant

De Dell XPS 13 is een geweldige Ultrabook met een prachtig design. Het toestel is zeer licht en heeft een geweldig scherm, daarnaast vonden we het keyboad zeer goed werken en heeft deze Ultrabook de beste speakers die we tot nu toe in een Ultrabook hebben gezien. We hebben geen problemen met het toestel gehad en hebben er niets op aan te merken. Dit is waarschijnlijk de mooiste laptop die Dell tot nu toe heeft gemaakt, en prijs/kwaliteit waarschijnlijk de beste. Ben je op zoek naar een krachtige Ultrabook met een goed design, dan kunnen we deze Dell XPS 13 zeker aanraden!

 Schrijf je in op onze nieuwsbrief.