HTC One X Review

Gepost door Brammer Op 29 - 04 - 2012


HTC One X

HTC One X

We zagen de HTC One X voor het eerst op het Mobile World Congress 2012 in Barcelona. Daar haalde de HTC One X ook de eerste plaats in onze top 5 van MWC 2012. De HTC One X maakt deel uit van de nieuwe One line-up van HTC, samen met de HTC One S en One V. De HTC One X is het high-end model. Wij hebben het toestel de afgelopen week grondig getest en hieronder vind je de uitgebreide HTC One X Review.

Specificaties/Hardware

Het opmerkelijke aan de HTC One X zijn de specificaties van het toestel. De HTC One X is het eerste quad-core toestel van HTC. Er zit namelijk een 1,5 GHz quad-core NVIDIA Tegra 3-processor in. De Tegra 3-processor heeft zelfs een extra core die ingeschakeld wordt om de batterij te besparen wanneer het toestel niet intensief gebruikt wordt. De Tegra 3-processor is zoals verwacht razendsnel. Op Quadrant, een Android benchmark tool die we vrij vaak gebruiken, scoort de HTC One X rond de 5000. Om je een idee te geven hoe snel dat is: de Samsung Galaxy S2 scoorde vorig jaar rond de 3600 (wat natuurlijk nog altijd snel is). Naast de razendsnelle processor, zit er ook nog 1 GB RAM-geheugen in deze HTC.

HTC One X Quadrant multitask

HTC One X Quadrant multitask

Het volgende aspect van de HTC One X dat meteen opvalt, is het 4.7 inch Super LCD 2-scherm. Hoewel het scherm geen Full HD-scherm is (1080p), vinden we zelf dat deze 720p genoeg kwaliteit bieden. De pixeldichtheid van de HTC One X staat op 316ppi, wat betekent dat de pixels erg dicht bij elkaar staan, wat weer voor een betere beeldkwaliteit zorgt.

HTC One X side

HTC One X side

De HTC One X is ook uitgerust met 1 GB RAM en 32 GB opslaggeheugen. Jammer genoeg beschikt hij niet over een Micro SD-poort. De meeste mensen gebruiken hun high-end smartphones tegenwoordig ook als muziekspeler en als camera, en de kwaliteit van de foto’s wordt steeds beter, maar dat betekent ook dat je meer opslagruimte nodig hebt om die foto’s en video’s op te slaan. Zonder Micro SD-kaart zit het geheugen van je toestel al snel vol.

HTC One X zijkant

HTC One X zijkant

HTC heeft dit keer besloten om een microsimkaart te gebruiken, net zoals de iPhone of de Nokia Lumia 800. Niet dat het veel uitmaakt, maar voor sommigen die dit toestel kopen, betekent het dat ze eerst op een nieuwe simkaart zullen moeten wachten voor ze het toestel ten volle kunnen gebruiken.

HTC One X audio jack

HTC One X audio jack

Er zit een 1,800 mAh batterij in de HTC One X verwerkt. Door het unibody design kan die er ook niet worden uitgehaald. De batterij van de HTC One X gaat bovendien, net zoals die van elke andere smartphone op de markt, niet zo lang mee. We hadden gehoopt dat de Tegra 3-processor voor een langere batterijduur zou zorgen, dankzij de extra core, maar blijkbaar verbruikt het 4.7 inch Super LCD 2-scherm nog te veel stroom. Bij gematigd gebruik zal de HTC One X ongeveer 10 à 12 uur meegaan, bij zwaar gebruik kan je rekenen op 5 à 6 uur batterijduur. Niet bepaald laag als je het vergelijkt met andere high-end smartphones, maar we hadden net iets meer verwacht.

Design

De behuizin van de HTC One X is gemaakt van 1 stuk polycarbonaat, een zeer duurzaam en licht plastic. Net zoals bij de Nokia Lumia 800, betekent dit dat krassen op het toestel niet snel zichtbaar zijn. Het scherm wordt ook beschermd met Gorilla Glass 2, een dunnere maar even sterke versie van het originele Gorilla Glass. De HTC One X is verkrijgbaar in twee kleuren, grijs en wit. Wij hebben zoals je kan zien de witte versie getest. De HTC One X is 8,9 mm dik een weegt 130 g. Het is zeker niet de lichtste of de dunste smartphone op de markt, maar op dit vlak mogen we toch niet klagen.

HTC One X achterkant

HTC One X achterkant

De HTC One X heeft 3 knoppen: de volumeknoppen en de knop om het scherm te vergrendelen. Deze knoppen zijn erg goed verwerkt in de smartphone, en zijn net zoals het toestel vervaardigd uit polycarbonaat. De speakers van de HTC One X zitten aan de achterkant. Daarnaast vinden we nog ene Micro USB-poort, die ook gebruikt kan worden met MHL.

Camera

De camera van de HTC One X valt ook meteen op. Als je de achterkant van het toestel bekijkt, merk je meteen dat de camera een beetje uitsteekt. Normaal gezien zijn we daar geen voorstander van, maar samen met het strakke design past het wel bij de One X. De camera zelf heeft een 8 megapixel backlit sensor met een f/2.0 diafragmawaarde. Dat zijn specs die we ook wel mogen verwachten op een high-end toestel zoals dit.

HTC One X camera

HTC One X camera

De ImageSence-software die bij de HTC One X geleverd wordt, biedt wat leuke extra’s. De camera app heeft verschillende filters en functies die we ook terugvinden op andere smartphones, zoals HDR en panorama-modi, maar bevat daarnaast nog een aantal functies die we nog niet zijn tegengekomen op een smartphone, zoals filmen in slowmotion, en foto’s nemen terwijl je aan het filmen bent.

HTC One X camera voorbeeld

HTC One X camera voorbeeld

Al bij al is dit een uitstekende camera voor de doorsneegebruiker. Een professionele fotograaf zal er geen behoefte aan hebben, maar dat is natuurlijk niet anders voor 99.99% van de smartphones. Er zijn smartphones op de markt met een iets betere camera, maar wat foto- en videokwaliteit betreft, verdient de HTC One X toch zeker een plekje in de top 5.

Software

De HTC One X draait standaard op Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Daarbovenop draait de laatste versie van HTC Sense, HTC Sense 4. Vergeleken met de vorige versie van HTC Sense zijn er een stuk minder extra’s, maar dat vinden wij niet erg. HTC Sense 4 en Android 4.o ICS werken uitstekend samen. Multitasken werd ook gemakkelijker dankzij Android 4.0.

HTC One X Homescreen

HTC One X Homescreen

De HTC One X heeft onderaan 3 touchknoppen, waarvan er een gebruikt wordt voor multitasking. Als je op deze knop te drukt, krijg je een overzicht van de applicaties die geopend zijn, alleen jammer dat er enkel een image van de applicatie wordt weergegeven en geen livebeeld (vergelijkbaar met de Windows-toets + tab). Naast Android 4.0.3 en HTC Sense 4, is er ook Beats Audio-software geïnstalleerd op de HTC One X. Deze software zorgt voor eeen betere geluidskwaliteit, niet alleen als je muziek afspeelt, maar voor alle applicaties.

HTC One X Custom options

HTC One X Custom options

Samenvatting van de HTC One X

De HTC One X is een prachtig toestel. Het is ook een van de snelste toestellen die momenteel op de markt zijn. De software op het toestel werkt bovendien naadloos samen. De camera is goed, maar heeft niet bepaald een wow-factor, en net zoals bij elke andere smartphone, laat de batterij het afweten. De HTC One X heeft een adviesprijs van 649,00 EUR, maar we hebben hem al op Amazon.de gespot voor 549,99 EUR.

HTC One X Wit Amazon.de
HTC One X Grijs Amazon.deSchrijf je in op onze nieuwsbrief.