Nokia 808 PureView

Nokia 808 PureView

Een van de meest indrukwekkende toestellen op het Mobile World Congress 2012 was de Nokia 808 PureView. Er was dan ook zeer veel aandacht voor het toestel en de 808 PureView won de “MWC Best Mobile Device”-award. Het heeft 5 jaar geduurd om de Nokia 808 PureView te ontwikkelen en het resultaat is om U tegen te zeggen. Het belangrijkste aan het toestel is natuurlijk de gigantische 41MP camera die achteraan op het toestel zit. Natuurlijk willen megapixels niet altijd alles zeggen maar voor Nokia is het een manier om te laten zien dat camera’s op smartphones nog altijd een belangrijk onderwerp is voor Nokia. Dat lieten ze al zien met de Nokia N8 en dus┬ánu opnieuw met de Nokia 808 PureView.

Nokia 808 PureView Camera

Nokia 808 PureView Camera

De camera-software en de ondersteunende hardware zijn ook zeer indrukwekkend. Je hebt enorm veel settings om de camera aan te passen naar jouw noden. Het toestel draait op een single core CPU, maar Nokia heeft een aparte processor voorzien enkel voor de camera. Het moment dat je de camera-applicatie aanzet zal deze processor beginnen draaien zodat je letterlijk op minder dan een seconde een foto kan nemen, opslaan en het viewfinder-beeld terug te zien krijgt. De foto’s die gemaakt worden met dit toestel zijn tot 10MB groot maar je kan natuurlijk de grootte verkleinen naar bv. 5MP zodat je kleinere foto’s kan nemen die je wil uploaden naar Facebook.

Nokia 808 PureView ViewFinder

Nokia 808 PureView ViewFinder

Het toestel heeft wel een serieus prijskaartje: 450 euro zonder BTW, wat neerkomt op ongeveer 550 euro met BTW. Het toestel is redelijk dik en weegt 160 gram, dat ligt natuurlijk aan de gigantische camera.

Nokia 808 PureView Zijkant

Nokia 808 PureView Zijkant

Het enige jammere aan het toestel is dat het nog altijd Symbian draait. Dat komt omdat Nokia 5 jaar bezig is geweest met de software (en hardware) om dit toestel te ontwikkelen en dat alle software voor Symbian geschreven werd, nog voor de samenwerking met Microsoft. We vroegen natuurlijk of er een Windows Phone variant zou komen en daar antwoordde een medewerker van Nokia het volgende op: “We zijn 5 jaar lang bezig geweest met deze technologie, het zou zonde zijn om deze niet opnieuw te gebruiken voor andere toestellen. Dus je kan zeker een Windows Phone toestel verwachten dat gebruik maakt van deze technologie”. Wij kunnen alvast niet wachten!

Nokia 808 PureView Zoom Voorbeeld 1

Nokia 808 PureView Zoom Voorbeeld 1

Nokia 808 PureView Zoom Voorbeeld 2

Nokia 808 PureView Zoom Voorbeeld 2

 Schrijf je in op onze nieuwsbrief.