Samsung Galaxy S4 Zoom Review

Gepost door Ine Op 10 - 11 - 2013


Samsung Galaxy S4 Zoom

Samsung Galaxy S4 Zoom

De Samsung Galaxy S4 Zoom is Samsung’s nieuwste poging om de ideale combinatie te vinden tussen smartphone en camera. Of het bedrijf daarin geslaagd is, lees je in deze review. We kregen een hele tijd geleden al de Samsung Galaxy Camera in handen, maar die wist ons niet meteen te overtuigen. Gelukkig heeft Samsung ondertussen een lange weg afgelegd. Hieronder lees je de volledig Samsung Galaxy S4 Zoom Review.

Design en specificaties

De Samsung Galaxy S4 Zoom ziet er leuk uit en beschikt over een indrukwekkende reeks specificaties. Deze smartphone draait op Android Jelly Bean en beschikt over een 4,3 inch sAMOLED-scherm met Corning Gorilla Glass, WiFi- en 3G-connectiviteit, Bluetooth, NFC, DLNA, infrarood, micro-USB, GPS, een 1,5 Ghz dual-core processor, 1,5 GB RAM-geheugen, 8 MB interne geheugen uitbreidbaar met micro-SD en natuurlijk de 16 MP-camera met 10x zoom. Die is op zijn beurt nog eens voorzien van een Xenon-flash en optische beeldstabilisatie en een heleboel indrukwekkende functies en mogelijkheden, waar we uiteraard zo meteen meer over zullen vertellen.

Eerst willen we het design van de Galaxy S4 Zoom nog even onder de loep nemen. Het toestel is verkrijgbaar in het wit en in het zwart en is een stuk dikker dan de gemiddelde smartphone om plaats te bieden aan de camera en de lens. De vormgeving van het toestel maakte gemengde reacties los. Voor sommigen is hij met z’n 15,4 mm en 208 gram te log en onhandig, zelf vonden we dat hij net beter in de hand ligt door de zwaardere body en de lens aan de achterkant. Ook als camera is de Galaxy S4 Zoom vlot te hanteren dankzij de speciale zoomring rond de lens en de aparte sluiterknop aan de bovenkant.

Een andere opmerking die we vaak hoorden, was dat het toestel er te zeer uitziet als een camera, waardoor je er een beetje belachelijk bij loopt als je aan het telefoneren bent. Ons stoorde dat niet zo, maar wij zagen de S4 Zoom dan ook meer als een camera dan als een smartphone. Aan de achterkant van het toestel (of de voorkant als je het als camera gebruikt) vinden we de lens met de Xenon-flash en het AF-lichtje.

Achterkant

Achterkant

Aan de voorkant vinden we de smartphone met het vertrouwde Galaxy-design met één knop en twee touch keys en met bovenaan de 1,9 MP front camera en de nodige sensoren.

Voorkant

Voorkant

Bovenop heeft Samsung in een aparte sluiterknop voorzien, die het een stuk gemakkelijker maakt om goeie foto’s te nemen, naast de aan-uitknop en de volumeknop.

Bovenaanzicht

Bovenaanzicht

Onderaan zit het klepje voor micro-SD, en een gaatje om de Galaxy S4 Zoom op een statief te schroeven. Dit gaatje is standaard afgedekt met een klein schroefdopje dat je er makkelijk uithaalt.

Onderaanzicht

Onderaanzicht

Aan de onderzijde als je het toestel als smartphone gebruikt zit voorts nog een klepje dat de batterij en de microsimkaart verbergt. Erg handig!

Batterijklepje

Batterijklepje

Smartphone

Het scherm van de Galaxy S4 Zoom is iets kleiner dan dat van de Galaxy S4. De resolutie is met 540 x 960 ook duidelijk lager. Toch is het scherm erg helder en scherp, waardoor de foto’s goed tot hun recht komen. De Galaxy S4 Zoom is ook iets trager dan de laatste generatie smartphones, maar voor ons was hij meer dan snel genoeg. Je merkt geen echte vertraging wanneer je door de verschillende schermen scrollt, en ook de apps gaan vlot open en draaien zonder problemen.

Doordat dit toestel standaard op Android 4.2 Jelly Bean draait, kan het alles wat je van een nieuwe Galaxy-smartphone zou verwachten. In Google Play vind je alles wat je nodig hebt, en het toestel bevat ook een aantal eigen applicaties van Samsung. De Samsung Galaxy S4 Zoom beschikt grotendeels over dezelfde features als de andere nieuwe Galaxy-smartphones. Je kan hem uiteraard ook als MP3-speler of GPS gebruiken, en hij is uitgerust met leuke extra’s als Smart Stay, waarbij het scherm aan blijft zolang je ernaar kijkt. Je kan hem trouwens ook zo instellen dat het scherm meedraait met je gezicht, erg handig wanneer je in bed of op de zetel wat wilt lezen of bekijken.

Wie een Samsung SmartTV heeft, kan zijn Galaxy S4 Zoom bovendien via WiFi Direct rechtstreeks met de televisie verbinden. Zo kan je je foto’s en filmpjes meteen op groot scherm aan je vrienden of familie tonen. Wij mochten deze functie uittesten in de kantoren van Samsung, en het werkte prima. Over de telefoonfunctie zullen we verder niet te sterk uitweiden: je kan ermee bellen, sms’en, surfen, gegevens synchen tussen verschillende accounts, … Kortom, alles wat een smartphone moet kunnen.

Camera

Waar het ons natuurlijk om te doen was, was de camera. Die biedt zoveel mogelijkheden dat we de eerste paar dagen zelfs niet aan de telefoonfuncties zijn toegekomen.

We zullen jullie eerst even de cameraspecificaties meegeven:

  • 16 MP
  • 10 x optische zoom (24-240 mm)
  • autofocus
  • optische beeldstabilisatie
  • Xenon-flash
  • geo-tagging
  • touch focus
  • gezichtsherkenning
  • video-opname in full HD
  • 25 Smart Stand-modi

Wij waren eigenlijk meteen onder de indruk van deze camera. De foto’s zijn erg scherp, de kleuren erg levendig en de mogelijkheden nagenoeg eindeloos. De Galaxy S4 Zoom maakt in nagenoeg alle omstandigheden uitstekende foto’s. Onderaan deze post vind je een voorbeeldgalerij met een aantal leuke foto’s die we tijdens onze tests genomen hebben.

Hieronder hebben we de Galaxy S4 Zoom vergeleken met een DSLR (de Canon EOS 600d) en de oudere Galaxy SII. De S4 Zoom kan uiteraard niet opboksen tegen een spiegelreflexcamera, maar hij laat veel point-and-shootcamera’s mijlenver achter zich. Tegenover de Galaxy SII, die nochtans mooie foto’s maakt, is de Galaxy S4 Zoom duidelijk een grote stap vooruit.

Canon EOS 600d

Canon EOS 600d

Galaxy S2

Galaxy S2

Galaxy S4 Zoom

Galaxy S4 Zoom

Ook volledig ingezoomd blijven de foto’s van erg goeie kwaliteit.

Detail 1

Detail 1

Detail 2

Detail 2

Detail 3

Detail 3

Met de automatische modus schiet je vrijwel altijd raak, maar wie meer wil, kan terecht bij de volledig handmatige modus. Daar kan je zo ongeveer alles instellen wat je maar wil. Sluitertijd, diafragma, kleurtemperatuur, witbalans, belichting, focus, contrast, beeldverhouding, lichtmeting enzovoort. Ook de ISO kan je zelf kiezen, van 100 tot en met 3200. We hebben de verschillende ISO-instellingen even getest, en pas bij ISO-1600 duikt er wat ruis op. Bij ISO-3200 is de ruis duidelijk zichtbaar, maar nog steeds niet erg storend.

Sample shot bij ISO 100

Sample shot bij ISO 100

Sample shot bij ISO 200

Sample shot bij ISO 200

Sample shot bij ISO 400

Sample shot bij ISO 400

Sample shot bij ISO 800

Sample shot bij ISO 800

Sample shot bij ISO 1600

Sample shot bij ISO 1600

Sample shot bij ISO 3200

Sample shot bij ISO 3200

De camera-interface is overigens erg leuk en bijzonder gebruiksvriendelijk.

De camera-interface

De camera-interface

In handmatige modus werk je met een wiel aan de zijkant waarachter de meeste instellingen verstopt zitten. Je draait aan het binnenste wiel om naar de gewenste instelling te gaan, waarna je met het buitenste wiel de waarde kan instellen.

Bediening in handmatige modus

Bediening in handmatige modus

Het is soms wel even zoeken om alle instellingen te vinden. Zo zit “macrofocus” in de handmatige modus bijvoorbeeld niet in het rechtstreeks toegankelijke wiel, maar wel in de lijst met instellingen onder het tandwieltje in de rechterbovenhoek.

Vind je de handmatige modus te ingewikkeld en heb je geen zin om zelf met de instellingen te knoeien, dan kan je ook nog kiezen uit de vele Smart-modi. De Samsung Galaxy S4 Zoom beschikt over 25 Smart-standen voor de meest uiteenlopende situaties. Sommige van deze modi zijn eerder leuk speelgoed (bewegende plaatjes schieten waarbij je zelf kan bepalen welke voorwerpen bewegen en welke niet), maar de meeste zijn echt wel bedoeld om je het leven gemakkelijker te maken.

Zo kan je die toerist die net door je shot liep gewoon uitwissen met de “Gum”-modus, of kan je de beste foto uit een reeks kiezen. Ook zijn er een aantal handige modi om foto’s te nemen van kinderen, zonsondergang, dageraad, nachtlandschappen, watervallen enzovoort.

De actiemodus kregen wij niet meteen onder de knie. Zelfs in een goed verlichte sporthal bleven de foto’s erg donker.

De macromodus is overigens wel bijzonder indrukwekkend. Je kan met de Galaxy S4 Zoom echt héél erg dicht bij je onderwerp komen, iets waar veel andere camera’s het laten afweten. Gebruik je de Smart-stand, dan kan je macrofocus wel enkel gebruiken voor onderwerpen die héél dichtbij je lens staan. Wil je hem gebruiken op een wat grotere afstand, dan kan je in de handmatige modus voor macrofocus kiezen.

Macro 1

Macro 1

Macro 2

Macro 2

Macro 3

Macro 3

Dankzij de zoomring en de sluiterknop aan de bovenkant, kan je met de Galaxy S4 Zoom veel sneller foto’s maken dan met een gewone smartphone. Het enige nadeel is dat je wel nog steeds op het scherm moet tikken als je handmatig op een bepaald onderwerp wilt scherpstellen, waardoor het toestel nogal gaat wiebelen. Gelukkig werkt de optische beeldstabilisator prima.

Naast foto’s nemen, kan je met dit toestel ook filmpjes opnemen in full HD. Zelf hebben we deze functie niet zo vaak gebruikt, maar de filmpjes zijn wel van goede kwaliteit: het beeld is scherp en het geluid is goed.

Hoewel de batterij best lang meegaat, kan het verstandig zijn om een reservebatterij mee te nemen als je van plan bent om de hele dag foto’s te maken. Als je het toestel ook als smartphone gebruikt en je foto’s misschien ook meteen uploadt naar Dropbox (bijvoorbeeld), zal je batterij waarschijnlijk geen hele dag meegaan. Net zoals bij elke camera doe je er overigens goed aan om een extra SD-kaartje mee te nemen. Zo voorkom je dat je mooie fotomomenten moet laten liggen omdat je geen ruimte meer hebt op je geheugenkaartje.

Conclusie

Wij waren echt onder de indruk van de Samsung Galaxy S4 Zoom. Als telefoon doet hij gewoon wat hij moet doen, maar als camera is hij helemaal in zijn element. Dit toestel is enorm gebruiksvriendelijk, maar biedt toch voldoende mogelijkheden voor wie zelf de touwtjes in handen wil houden, een groot voordeel ten opzichte van veel andere point-and-shootcamera’s.

Als smartphone is dit toestel misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, omdat je hem vanwege zijn afmetingen en de enigszins kwetsbare lens niet zomaar in je broekzak kan stoppen of zelfs maar op tafel kan leggen. Wil je een hoesje of een screen protector voor de Galaxy S4 Zoom kopen, dan zal je overigens het internet op moeten, want in de meeste winkels vind je geen toebehoren voor deze smartphone.

Daardoor zullen sommigen hem misschien links laten liggen, maar volgens ons is er zeker een markt voor de Galaxy S4 Zoom. Ga je vaak op reis of neem je gewoon veel foto’s en ben je het beu om voor alles een apart toestel mee te zeulen? Dan is de ideale smartphone voor jou!

Voorbeeldgalerij

Licht in het donker

Licht in het donker

Kleuren

Kleuren

Station Luxemburg

Station Luxemburg

Dageraad

Dageraad

Cheetah - Continuous shot

Cheetah – Continuous shot

Cheetah

Cheetah

Gecko - achter glas

Gecko – achter glas

Kikker - achter glas

Kikker – achter glas

Gier - zoom

Gier – zoom

Uil - zoom

Uil – zoom

Tijger - Actiemodus/zoom

Tijger – Actiemodus/zoom

Octopussen

Octopussen

Bloemen

Bloemen

Volledig uitgezoomd

Volledig uitgezoomd

Station - max. zoom

Station – max. zoom

Panorama

Panorama

Flamingo

Flamingo

Station

Station



Schrijf je in op onze nieuwsbrief.