Samsung Galaxy Tab 10.1 Review

Gepost door admin Op 30 - 10 - 2011


Samsung Galaxy Tab 10.1

Samsung Galaxy Tab 10.1

De 10 inch versie van de Galaxy Tab kwam in twee versies uit: de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy Tab 10.1v. De Galaxy Tab 10.1v hebben we een tijdje geleden al getest en nu is het de beurt aan de Galaxy Tab 10.1. De Samsung Galaxy Tab 10.1 is een 10 inch tablet die draait op Android 3.1 met daarboven een speciale TouchWiz user interface. In tegenstelling tot de meeste Honeycomb tablets heeft Samsung er werk van gemaakt om haar eigen UI op de de tablet te zetten. Dit geeft voor ons zeker een meerwaarde, omdat er zo meer widgets beschikbaar zijn en sommige toepassingen sneller kunnen gelanceerd worden. De hele look&feel van de Galaxy Tab 10.1 is daardoor helemaal anders dan die van de Galaxy Tab 10.1v, alles werkt net iets anders en ziet er anders uit. Voor ons is dit zeker een pluspunt, want Samsung is zeker en vast in hun opzet geslaagd. Lees hieronder de volledige Samsung Galaxy Tab 10.1 review.

Galaxy Tab 10.1 Hardware

Het toestel weegt slechts 565 gram en is slechts 8.6mm dik, dit is een groot verschil met vele andere 10 inch tablets die we tot nu toe hebben vastgehad. Aan de voorkant zien we vooral het enorme 10.1 inch scherm met 1280 x 800 WXGA resolutie (149ppi) en de 2MP front-facing camera. Als we het toestel in landscape houden dan vinden we langs de linkerkant en de rechterkant een speaker. Aan de onderkant is er een custom-poort voorzien zoals bij de originele Galaxy Tab (geen microUSB). Aan de bovenkant zien we een power-knop, volume-regelaar, audio-jack en sim-slot.

Galaxy Tab 10.1 Achterkant

Galaxy Tab 10.1 Achterkant

In de Galaxy Tab 10.1 zit een gigantische 7000mAh batterij die ervoor zorgt dat je 9u aan video kan kijken en 72u naar muziek kunt luisteren. Langs de achterkant vinden we een 3MP back-camera vergezeld door een LED flash, die 720p video opneemt. De Galaxy Tab 10.1 is een van de laatste toestellen van Samsung die nog op een NVIDIA Tegra 2 processor draait. Samsung heeft namelijk laten weten dat ze van 3rd party processors zullen afstappen en overschakelen op hun eigen processors. Deze 10inch tablet heeft 1GB RAM en 16/32/64GB geheugen.

Galaxy Tab 10.1 en TouchWiz UX

Galaxy Tab 10.1 Mini Apps 1

Galaxy Tab 10.1 Mini Apps 1

Zoals we in de inleiding al hebben vermeld heeft Samsung ervoor gezorgd dat deze tablet een eigen UI heeft: namelijk TouchWiz UX. Hierbij wordt er gelukkig geen gebruik gemaakt van een rechtstreekse port van TouchWiz voor smartphones maar is er een dedicated Honeycomb TouchWiz ontworpen. Deze maakt onder andere gebruik van zeer grote widgets (die bij het grote scherm passen) en Mini Apps.

Galaxy Tab 10.1 Mini Apps 2

Galaxy Tab 10.1 Mini Apps 2

Deze Mini Apps zijn shortcuts die vanaf eender welk scherm kunnen aangeroepen worden voor een betere multitasking experience. Dit wil zeggen dat je eenvoudig van uit je mail app naar je calendar app kan gaan door de Mini Apps te activeren en Calendar te selecteren. Deze Mini Apps worden geactiveerd door onderaan in het midden op het pijltje te drukken dat naar boven wijst.

Galaxy Tab 10.1 Home Scherm

Galaxy Tab 10.1 Home Scherm

Iets wat we ook nog niet eerder hadden gezien was de print-screen button, dit is voor de meeste gebruikers maar een kleine toevoeging, maar voor ons is dit een geweldige feature. Vandaar dat de review ook vol met screenshots staat, zodat jullie een beter idee krijgen hoe de UI werkt. De print screen knop bevindt zich linksonder, het is de laatste knop vanaf links te beginnen.

Galaxy Tab 10.1 Agenda Widget

Galaxy Tab 10.1 Agenda Widget

De widgets op de verschillende Live Panels zijn aanpasbaar van grootte, dit geldt natuurlijk niet voor elke widget, maar enkel voor de widgets die dit ondersteunen. Standaard zijn er al 16 widgets geïnstalleerd die je op eender welk scherm kan plaatsen. De handigste voor ons waren de Weather-widget, Agenda-widget, Email-widget en de Gallery-widget. Via de Weather-widget krijg je in een grote rechthoek de weersverwachtingen te zien. De Agenda-widget geeft in een groot duidelijk venster de huidige afspraken weer.

Galaxy Tab 10.1 Agenda Widget Notification

Galaxy Tab 10.1 Agenda Widget Notification

De Email-widget is ook een widget die door Samsung is toegevoegd. Vanuit de widget kan je jouw laatste email-berichten bekijken. De widget is aanpasbaar van grootte en laat het toe om meerdere accounts tegelijkertijd in hetzelfde venster te bekijken.

Galaxy Tab 10.1 Email Widget Settings

Galaxy Tab 10.1 Email Widget Settings

Vanuit de Email-widget kan je ook rechtstreeks een nieuwe mail opstellen. De widget is dan ook verbonden met de Email-app, eens je een van de twee instelt dan is de andere ook ingesteld.

Galaxy Tab 10.1 Email Widget

Galaxy Tab 10.1 Email Widget

Galaxy Tab 10.1 Email Widget Grootte Aanpassen

Galaxy Tab 10.1 Email Widget Grootte Aanpassen

Samsung heeft ervoor gekozen om een lichte layout te gebruiken in plaats van de donkere kleuren van Honeycomb. Dit zagen we ook al terug bij de originele Galaxy Tab, en in onze ogen maakt Samsung het over algemeen op deze manier een betere ervaring.

Galaxy Tab 10.1 Honeycomb UI

Galaxy Tab 10.1 Honeycomb UI

Honeycomb maakt vooral gebruik van zwarte en donkerblauwe kleuren, terwijl bij de Galaxy Tab 10.1 de meeste menu’s een witte achtergrond hebben. Maar voor bijvoorbeeld het toevoegen van een Google account zien we plots terug de Honeycomb UI verschijnen.

Galaxy Tab 10.1 Keyboard

Galaxy Tab 10.1 Keyboard

Het virtueel keyboard is ook aangepast, en maakt gebruik van witte toetsen. Er is een Caps Lock button aanwezig, iets waar vele gebruikers naar zoeken. Verder heeft Samsung een Tab-button toegevoegd, maar die werkt spijtig genoeg niet bij alle apps. Bij de Email-app kregen we hem bijvoorbeeld wel werkend, maar bij de Memo-app gaf dit niets.

Galaxy Tab 10.1 Keyboard Attachments

Galaxy Tab 10.1 Keyboard Attachments

Galaxy Tab 10.1 Keyboard No Attachments

Galaxy Tab 10.1 Keyboard No Attachments

Als laatste is er nog een knop die bij sommige apps bruikbaar is: de attachment-button. Als een app attachments kan sturen dan kan je deze knop gebruiken om bijvoorbeeld afbeeldingen toe te voegen. Deze app zal ook aanwezig zijn bij apps die dit niet ondersteunen, maar dan krijg je gewoonweg niet de mogelijkheid om een file te selecteren.

Galaxy Tab 10.1 Conclusie

Galaxy Tab 10.1 Apps

Galaxy Tab 10.1 Apps

Het toestel reageert in onze ogen enorm vlot, we kregen nergens een hapering of een app die plots sloot. Het multitasken werkt bij de Galaxy Tab 10.1 op twee manieren: via de multitask-knop van Honeycomb en via de Mini Apps, waardoor het eenvoudig is om je kalender na te kijken, iets na te rekenen, je muziekspeler te lanceren of iets te noteren. Zoals altijd draaiden we ook Quadrant Benchmark op dit toestel en kregen we een score tussen de 2200 en de 2300.

Galaxy Tab 10.1 Quadrant

Galaxy Tab 10.1 Quadrant

TouchWiz biedt zeker ook een extra meerwaarde, en vooral een extra dimensie aan Honeycomb. Het is vooral belangrijk om op te merken dat Samsung niet enkel de Layout heeft veranderd van Honeycomb, maar dat er extra features in zitten. Deze tablet is zowel gericht op de business wereld, door eenvoudig gebruik en vele mogelijkheden, maar natuurlijk ook op consumenten. Voor ons was dit een van de beste Honeycomb-ervaringen die we tot nu toe hebben gehad. Of en wanneer de tablet een upgrade krijgt naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich is nog de vraag, maar vandaag de dag is dit een van de beste tablets op de markt!Schrijf je in op onze nieuwsbrief.