The new iPad (2012) Review

Gepost door admin Op 11 - 04 - 2012


New iPad

New iPad

Enkele weken geleden brachten we live verslag uit over het iPad 2012-event. We wisten niet wat de naam van het nieuwe toestel zou zijn, maar we vermoedden dat iPad 3 of iPad HD zou gaan heten. Apple verraste iedereen toen het de nieuwe iPad geen naam gaf, en in plaats daarvan koos voor gewoon “iPad”. Daar zijn we al uitgebreid op ingegaan met een analyse van de naam van de nieuwe iPad. Nu gaan we dieper in op het toestel zelf. Hoe presteert deze nieuwe iPad? Hoe goed is dat retina display? Heeft Apple genoeg nieuwe functies toegevoegd om iPad 2-gebruikers te laten overschakelen? Je leest het hieronder allemaal in de “new iPad (2012)” Review.

Looks

New iPad Audio Jack

New iPad Audio Jack

Aan de buitenkant is de iPad zo goed als onveranderd. Als we het scherm niet aanzetten, zien we geen verschil tussen de iPad 2 en de nieuwe iPad (het toestel is iets dikker en weegt iets meer: 9,3 mm vs 8,6 mm, en 662 gram vs 607 gram). Op zich is dit allemaal geen probleem, aangezien het design van de eerste en de tweede iPad niet slecht is, en het nogal moeilijk is om elk jaar een totaal ander design te ontwikkelen voor een toestel dat eigenlijk gewoon een gigantisch 9,7 inch scherm is. Zodra we het 9,7 inch scherm aanzetten en die prachtige 2048 x 1536 resolutie in actie zien, wordt het echter al snel duidelijk dat Apple een waardige opvolger heeft uitgebracht van de tablet-koning.

Specs

New iPad Back

New iPad Back

Hoewel er aan de buitenkant niet veel veranderd is, heeft Apple de binnenkant wel geüpgraded. De dual-core A5 SoC is geüpgraded naar een dual-core A5X SoC. Deze chip bestaat uit een ARM-based 1 GHz processor en een quad-core GPU. Het RAM-geheugen van de iPad is verdubbeld van 512 MB naar 1 GB en de nieuwe iPad ondersteunt nu ook Bluetooth 4.0., wat zowel een voordeel als een nadeel is, aangezien Bluetooth 4.0 nog meer batterij verbruikt dan Bluetooth 3.0.

New iPad Camera

New iPad Camera

Apple heeft de camera achteraan geüpgraded naar een camera die sterk op die van de iPhone 4 lijkt: een 5MP iSight camera met backside illumination en f/2.4 lensopening. Hoewel Apple duidelijk bezig is Facetime te promoten, vinden we vooraan nog altijd een VGA-camera. Het belangrijkste onderdeel van eender welke tablet is natuurlijk het scherm, en op dat vlak heeft Apple flink zijn best gedaan. De nieuwe iPad is uitgerust met een 9,7 inch Retina display met een resolutie van 2048×1536 die zorgt voor een pixel density van 264ppi (iPhone 4/4S heeft 326ppi). Al deze technische specificaties betekenen eigenlijk gewoon dat het scherm geweldig is. Als je enkele minuten met de nieuwe iPad hebt gewerkt, zal je moeite hebben om terug te keren naar je iPad 2.

Software

Qua software is er weinig gewijzigd bij de nieuwe iPad. Het gaat hier om dezelfde softwareversie als de versie die enkele maanden geleden verscheen: iOS 5. Alleen zijn er enkele kleine updates doorgevoerd en hebben we te maken met versie 5.1. We verwachten dan ook dat Apple in de nabije toekomst (WWDC 2012?) iOS 6 zal uitbrengen, met een hoop nieuwe features.

New iPad iOS 5.1

New iPad iOS 5.1

Er zijn natuurlijk hier en daar wel leuke wijzigingen aangebracht in iOS 5.1. Zo kan je swipen om de camera te openen vanuit lock screen. Je kan gebruik maken van de nieuwe voice dictation in plaats van het virtuele keyboard. Verder kan je eenvoudiger meerdere apps vanaf de App Store downloaden. Hoewel iOS 5 een geweldig besturingssysteem is voor tablets, zijn er jammer genoeg nog altijd geen widgets. Er gaat zoveel schermruimte verloren aan die “rows and rows of apps”, waar widgets op een tablet een enorme meerwaarde zouden kunnen bieden. Zelfs in het notification center van iOS 5.1 op de iPad vinden we de widgets niet terug die we op de iPhone wel terugvinden.

Apple heeft ook nieuwe software voor de iPad toegevoegd in iOS 5.1. Zo brengt Apple eindelijk iPhoto naar de iPad. De standaard photo-app in iOS is eerder een lijstje met alle foto’s die je hebt, terwijl iPhoto veel meer biedt. iPhoto laat het toe om zeer specifieke aanpassingen aan foto’s toe te voegen (zoals exposure en kleuren aanpassen, bijsnijden, draaien en meer), verder kan je via iPhoto filters toevoegen zoals we die kennen van Instagram.

Conclusie

New iPad Box

New iPad Box

De iPad is en blijft de koning van de tablets. Hoewel de concurrentie steeds dichterbij komt, heeft de iPad één belangrijke troef: eenvoud. Het toestel is enorm eenvoudig te gebruiken, zoals alle andere iOS-toestellen, en heeft qua hardware een lichte update gekregen. Jammer genoeg zijn de interne veranderingen niet meteen zichtbaar. Je kan met de iPad 2 nog altijd alle apps in de App Store draaien, hoewel ze er op de nieuwe iPad natuurlijk een stuk beter uitzien. Maar als je op zoek bent naar een tablet met een geweldig scherm en een gebruiksvriendelijke interface, dan zit je met de nieuwe iPad zeker goed!

Foto’s met dank aan Stefaan Lesage.Schrijf je in op onze nieuwsbrief.