XPERIA Neo Review

Gepost door admin Op 29 - 07 - 2011


XPERIA Neo

XPERIA Neo

Dit jaar bracht Sony Ericsson vier nieuwe high-end XPERIA modellen op de markt, de opvolgers van de XPERIA X10. Een van deze toestellen was de XPERIA Neo. De andere drie waren de XPERIA Arc, de XPERIA Play en de XPERIA Pro. We zagen de XPERIA Neo al meermaals verschijnen, onder andere op het Mobile World Congress in Barcelona en op een Sony Ericsson event in België. Daar konden we kort hands on gaan met de goedkoopste telg van de nieuwe XPERIA familie, maar we konden de XPERIA Neo niet echt uitgebreid bestuderen. Dat konden we deze week wel toen we de XPERIA Neo voor een week mochten testen. Lees onze bevindingen in de XPERIA Neo review hieronder!

We hadden de XPERIA Arc al eerder mogen testen en wat toen vooral opviel was het grote scherm, iets wat de XPERIA Neo niet heeft. De XPERIA Neo is zeker geen concurrentie voor de Samsung Galaxy S2 of de Optimus 2X, maar richt zich eerder op de markt tussen de budget en de high-end smartphones. De prijs van de XPERIA Neo valt dus ook goed mee (350 euro), en toch heeft het geen slechte specs. De XPERIA Neo heeft een kleiner scherm dan de meeste smartphones die vandaag de dag worden uitgebracht, 4 inch en 4,3 inch zijn standaarden geworden maar de XPERIA Neo doet het nog altijd met een 3,7 inch scherm met resolutie 854×480. Een redelijk goede resolutie voor een 3,7 inch scherm. Voor ons was het kleinere scherm zeker geen nadeel, dit heeft als gevolg dat de processor minder moeite moet doen om iets weer te geven op het scherm, waardoor er geen hapering is en de batterij langer mee gaat.

XPERIA Neo Uiterlijk

XPERIA Neo Achterkant

XPERIA Neo Achterkant

Hoewel de XPERIA Arc het high-end model uit deze serie is viel het toch op dat deze soms minder snel reageerde dan de XPERIA Neo, niet dat de XPERIA Arc veel hapert maar de XPERIA Neo is snel, echt snel! Het design van het toestel ziet er zeer mooi uit, iets wat we verwachten van Sony Ericsson. Het toestel heeft een opvallende achterkant en zit zeer goed in de hand. Hoewel de buitenkant van de XPERIA Neo gemaakt is van plastiek voelt de buitenkant zeker niet goedkoop aan. Het toestel is redelijk dik vergeleken met de meeste toestellen op de markt, maar dit zorgt ervoor dat Sony Ericsson het toestel goedkoper kan maken dan de meeste toestellen. Het toestel heeft een prijs van 350 euro, wat zeker niet duur is voor een smartphone met de specs van de XPERIA Neo. De Sony Ericsson XPERIA Neo weegt 126 gram en is 5.7cm breed.

XPERIA Neo Fysieke knoppen

XPERIA Neo Fysieke knoppen

Van de nieuwe XPERIA toestellen werd de minste aandacht geschonken aan de XPERIA Neo door de media, en ook door Sony Ericsson. We zien overal reclame voor de XPERIA Arc en de XPERIA Play, maar er wordt niet uitgepakt met de XPERIA Neo. Waardoor men er misschien niet veel van verwacht, maar dat is onterecht. Engadget gaf al aan dat het motto van dit toestel “under-promise, over-deliver” is, wat we zeker kunnen beamen. Het toestel heeft langs de voorkant drie fysieke knoppen, waar wij enorm blij mee zijn. Links zit er een terug-knop, in het midden een home-knop en rechts zit er een menu-knop. Er is dus geen zoek-knop aanwezig die we wel terugvinden in vele andere Android smartphones.

XPERIA Neo SD Poort

XPERIA Neo SD Poort

Het enige nadeel aan de buitenkant van het toestel is dat het redelijk moeilijk is om je sim-kaart en je microSD-kaart uit het toestel te halen. De achterkant losmaken is even prutsen maar dan komt pas het echte werk: de sim-kaart en de microSD-kaart losmaken is een heel andere opdracht. Ze zitten redelijk goed vast en je moet ze eerst ergens uit duwen en vervolgens met je toestel schudden tot de kaartjes er uit vallen. We moesten zelfs een pincet bovenhalen toen we onze sim-kaart uit het toestel wilden halen. Niet dat dit iets is dat je dagelijks moet doen maar het had zeker beter gekund!

XPERIA Neo specs

Quadrant Benchmark XPERIA Neo

Quadrant Benchmark XPERIA Neo

De XPERIA Neo heeft een single-core 1GHz Qualcomm MSM8255 processor (Snapdragon SOC, dezelfde als in de Desire HD) en draait Android 2.3 Gingerbread. Het toestel heeft een 8MP camera en een 3.7 inch scherm met 854×480 resolutie. Het toestel presteerde beter dan we hadden verwacht, nergens kwamen we haperingen tegen en het toestel kon alles perfect uitvoeren. De XPERIA Neo haalde een score van 1560-1570 op Quadrant Benchmark, wat niet slecht is voor een 1GHz single-core smartphone. De Neo heeft 512MB RAM en 320MB ROM. Verder is er een microSD-slot waar je een 32GB SD-kaart kunt insteken. Het toestel ondersteund natuurlijk 2G (GPRS en Edge) en 3G (standaard, HSDPA 850, HSDPA 900, HSDPA 1900 en HSDPA 2100).

XPERIA Neo User Interface

XPERIA Neo Timescape UI

XPERIA Neo Timescape UI

De Timescape UI die bij de XPERIA X10 werd geïntroduceerd draait ook op de XPERIA Neo. We vinden de Timescape User Interface zeer duidelijk en daarom is het toestel ook ideaal voor mensen die overstappen op Android. Alle icoontjes en widgets spreken voor zich. Over het algemeen maakt de Timescape UI op de XPERIA Neo het toestel beter maar het touch-keyboard van Sony Ericsson vinden we een van de nadelen. Daarom kiezen we ook voor een ander keyboard zoals Swiftkey. Op zich kan dit keyboard dus veranderd worden, dus dit nadeel kan snel opgelost worden (hoewel je er wel 2,8 euro voor moet betalen als je Swiftkey wil downloaden, gelukkig kan je het eerst uitproberen om te zien of het wel iets voor jou is).

Timescape XPERIA Neo

Timescape XPERIA Neo

Natuurlijk is Timescape ook geïntegreerd, dit is een widget/app waar al je social media feeds worden weergegeven in een mooie user interface. De Timescape app is zeker een van de grote voordelen van de Sony Ericsson Android smartphones en we hopen dat Sony Ericsson aan Timescape blijft werken om het nog beter te maken. Zo kan je bijvoorbeeld je Facebook account en je Twitter account aan Timescape koppelen en zo worden je berichten, je facebook-berichten en je twitter-updates in dezelfde user interface weergegeven. Ideaal voor mensen die constant op de hoogte willen blijven wat er in hun sociale cirkels aan het gebeuren is. Spijtig genoeg is er nog geen Goolge+ ondersteuning voor Timescape, maar dit zal waarschijnlijk bij de volgende update geïntegreerd zijn!

XPERIA Neo Camera

XPERIA Neo Camera

XPERIA Neo Camera

Sony Ericsson heeft het voordeel dat het kan samenwerken met moederbedrijf Sony dat zeer goede camera-software in hun portfolio heeft. Deze camera software werd geport op mobiel niveau en zit geïntegreerd in de nieuwe XPERIA familie van 2011. Er is een camera-knop aanwezig (en voor ons zijn fysieke knoppen o-zo-belangrijk) en de camera reageert zeer vlot. De camera trekt zowel goede foto’s van ver als van dichtbij en dankzij de de micro HDMI-poort kan je jouw foto’s of video’s op een groot scherm weergeven. De camera neemt tot maximum 720p video op, spijtig genoeg geen 1080p.

XPERIA Neo Poorten

XPERIA Neo Poorten

Samenvatting

Over het algemeen zijn we zeer tevreden van de prijs/kwaliteit verhouding van de XPERIA Neo. Het toestel reageert zeer snel en dankzij het 3.7 inch scherm verbruikt het niet zoveel batterij als een grotere smartphone, en heeft de processor geen moeite om alle taken uit te voeren. De Timescape UI is zeker een voordeel omdat alles zo eenvoudig mogelijk wordt weergegeven maar het toetsenbord beviel ons niet. Wij zouden dus aanraden om een aparte keyboard app hiervoor te downloaden, de camera reageert zeer vlot maar neemt spijtig genoeg geen 1080p video op. Gelukkig heeft het toestel wel een fysieke camera-knop, en drie fysieke android-knoppen. Daarboven komt nog het feit dat de XPERIA Neo slechts 350 euro kost!Schrijf je in op onze nieuwsbrief.