Sony PlayStation Vita Review

Gepost door Kevin Op 15 - 03 - 2012


Sony PlayStation Vita

Sony PlayStation Vita

De opvolger van de PlayStation Portable, de Sony PlayStation Vita, werd onlangs gelanceerd in de Benelux. We kregen het toestel voor het eerst te zien op IFA in Berlijn, vervolgens op het Mobile World Congress 2012 in Barcelona en uiteraard ook op het Sony PS Vita launch event. Nu hebben we het toestel eindelijk in handen om er een uitgebreide review over te schrijven. De volledige Sony PlayStation Vita Review kan je hieronder lezen.

Sony PlayStation Vita voorkant

Sony PlayStation Vita voorkant

De PlayStation Vita is het krachtigste handheld gaming toestel dat momenteel op de markt is. De specificaties van de PS Vita liggen waanzinnig hoog. Voor wie het zich nog herinnert, toen de PS Vita nog Sony NGP heette, werd er gezegd dat Sony enkel bestaande onderdelen zou gaan gebruiken voor deze handheld. Ofwel heeft Sony zich daar niet aan gehouden, ofwel had het nog heel wat krachtige onderdelen liggen. Om te beginnen is de PlayStation Vita uitgerust met twee quad-core processors, een daarvan een CPU, de andere een grafische processor (GPU).

Sony PlayStation Vita onder

Sony PlayStation Vita onder

Ook het scherm is uitstekend: het 5 inch OLED multi-touch scherm heeft een resolutie van 960×544 met 16 miljoen kleuren. Het is jammer genoeg geen Full HD scherm, maar wanneer je de PS Vita gebruikt, merk je daar weinig van. De bedoeling is dat dit scherm onderdeel gaat uitmaken van de besturing. Het grote probleem daarbij is dat je scherm heel snel vuil wordt. Wie een toestel met een touchscreen bezit, weet dat er na gebruik vaak vetvlekken op het scherm zitten. Dat is niet anders bij de PS Vita, met het verschil dat je gewoonlijk midden in een spel zit wanneer de vetvlekken beginnen te storen. Aan de achterkant van het toestel zit een touchpad. We weten nog niet precies welke games gebruik zullen maken van dat touchpad, maar Sony heeft alvast laten weten dat het bijvoorbeeld gebruikt kan worden om te mikken op doel in een voetbalspel.

Sony PlayStation Vita achterkant

Sony PlayStation Vita achterkant

Net zoals de controllers van de PlayStation 3, is de PlayStation Vita voorzien van de 6-Axis-technologie. Die staat in voor motion control. Deze technologie wordt 6-Axis genoemd omdat het toestel 6 bewegingen registreert (vooruit, achteruit, links, rechts, boven en onder).

Sony PlayStation Vita top

Sony PlayStation Vita top

De meeste features op de PlayStation Vita vinden we ook terug op de originele PSP. Net zoals de PSP beschikt ook de PS Vita over het D-pad, twee analoge sticks en de bekende PlayStation Face-configuratie (TriangleCircleCrossen Square). Select, start en een homeknop zijn natuurlijk ook aanwezig. Ook de linker- en rechterschouderknoppen zijn weer van de partij. Vooraan vinden we ook nog 2 speakers terug. Voorts zijn er enkele nieuwe features opgenomen die we niet terugvinden op de originele PSP. Het toestel heeft twee 0.3 megapixel camera’s, eentje vooraan en eentje achteraan. De kwaliteit is echter niet meteen goed genoeg om foto’s te nemen, zeker als je vergelijkt met de 5-8 megapixel camera’s waarmee de meeste smartphones tegenwoordig uitgerust zijn. De twee camera’s worden vooral gebruikt voor augmented reality. Een van de games die handig gebruik maakt van augmented reality, is Reality Fighters. Je kan een augmented reality-kaart plaatsen waar je maar wilt, het spel registreert de kaart en laat de twee personages vechten bovenop de kaart. Hieronder kan je een demofilmpje bekijken van deze leuke feature.

De PlayStation Vita heeft onderaan een USB-poort, een audiopoort en een memory card-poort. De USB-poort wordt gebruikt om het toestel op te laden of aan de PlayStation 3 te koppelen. Bovenaan zitten de volumeknoppen, de aan/uit-knop, een SIM-sleuf en de poort waar je games in moeten. Ons grootste probleem met de PlayStation Vita zit hem eigenlijk in de flash-kaarten die Sony gebruikt. De games worden opgeslagen op een soort van SD-kaart, alleen is dat niet de standaard SD-kaart waarvan andere toestellen gebruikmaken (zie foto). De memory cards zijn een soort van Micro SD-kaarten, maar opnieuw is het systeem net iets anders, wat betekent dat je geen standaard Micro SD-kaarten in je PS Vita kunt steken. Op zich is dat allemaal geen probleem, tot je erachter komt dat een 4 GB memory card €19 kost (16 GB = €49). Een standaard Micro SD-kaartje van 4 GB kost normaal gezien €4 (16 GB = nog geen €10).

Sony PlayStation Vita SD flash

Sony PlayStation Vita SD flash

Wat we wel bijzonder leuk vonden, was de cross-platfrom gameplay. Dit houdt in dat je een spel op de PlayStation 3 kan spelen, en dan verder kan spelen op je PS Vita als je de deur uitgaat.

Sony PlayStation Vita Home

Sony PlayStation Vita Home

De Sony PlayStation Vita draait op een volledig nieuw Operating Systeem. Hier vinden we veel features terug die ook op smartphones worden gebruikt zoals Notifications, apps, en een top-bar met info over de batterij, tijd, WiFi, Bluetooth, enzovoort. De beste feature van het nieuwe OS is volgens ons Multitasking. Je kan naar boven en beneden scrollen tussen je standaard apps, en links en rechts bewegen om te door apps te scrollen die al open staan.

Sony PlayStation Vita Uncharted Home

Sony PlayStation Vita Uncharted Home

Hoewel de memory cards een stuk duurder zijn dan we gewend zijn, is de PlayStation Vita zelf redelijk goedkoop. Er zijn twee versies beschikbaar, het WiFi-only- en het 3G-model. Het WiFi-only-model kost €249, het 3G-model €299. Voor deze prijs kan je ook een PlayStation 3 kopen, maar vergeet niet dat de PS3 al sinds 2007 op de markt is.

Sony PlayStation Vita ingame

Sony PlayStation Vita ingame

Doordat Sony voor de Playstation Vita gebruikmaakt van flash cards, hopen we ook dat de games goedkoper zullen worden. Sony liet ook een tijdje geleden weten dat er een mogelijkheid was om games online te kopen zonder flashkaart. Dat zou de prijs van de games eveneens kunnen drukken. Als handheld gaming device kan de Sony PlayStation Vita zeker op tegen alle toestellen die momenteel op de markt zijn. Grafisch is het toestel zeer sterk, en het besturingssysteem werkt ook vlot. De batterij van de PS Vita gaat bovendien verrassend lang mee. Op standby houdt de batterij het langer dan een week uit. Als je PS Vita-games speelt, kan je een slordige 5 uur spelen voor je moet herladen. Je kan de batterij echter niet uit het toestel halen, dus als je ergens naar toe gaat, doe je er goed aan om de oplader mee te nemen.Schrijf je in op onze nieuwsbrief.