Waarom Apple geen Flash support biedt

Gepost door Koen Op 17 - 10 - 2010


Tweet

Apple Flash Crash

Apple Flash Crash

Dit is zeker geen nieuwtje, noch is het een gadget review maar toch komen we de vraag véél tegen op het web. Op verschillende fora en blogs stellen mensen zich de vraag waarom hun flash-filmpjes niet willen afspelen op hun iPhone, iPod Touch en iPad. Deze jongens en meisjes hebben hun duur gespaarde centjes in zo’n mooi shiny-toestel gestoken en verwachten rechtvaardigheid, maar wij vrezen dat ze dit nooit zullen krijgen. In dit verslag geven wij onze ongezoute mening over het hele verhaal waarbij Apple zo koppig is om Flash-ondersteuning in hun mobiele toestellen te steken. Wij noemen het koppigheid, anderen noemen het intelligentie van Apple… wij noemen die anderen ‘apple-evangelisten’.

Apple Logo

Apple Logo

Om wat verduidelijking te bieden heeft Apple-topman Steve Jobs onlangs een open brief geschreven aan Adobe. Hierin legt hij uit waarom Flash niet ondersteund wordt op de iPhone, de iPod Touch en de iPad. Er zijn twee kanten aan dit verhaal: ten eerste is het een technische kwestie en ten tweede is het een financiële kwestie, maar daar komen we later op terug.

Flash is outdated (?)

Volgens Jobs zijn er drie redenen waarom dat Flash niet ondersteund wordt en de eerste reden is omdat het outdated is. Steve Jobs beweert dat Flash thuishoort in het PC-tijdperk en dat in de smartphone- en tablet-wereld Flash niets te zoeken heeft. Wij zijn de eersten die zullen toegeven dat Flash niet echt gemaakt is voor touch-devices, maar dat wil nog niet zeggen dat we geen flash-films willen zien op onze touch-devices. En het wil zéker niet zeggen dat dit in de toekomst niet kan verbeteren. Momenteel is de huidige versie (september 2010) van Flash gericht op touch-devices, en is er touch-ondersteuning. De meeste Flash websites en filmpjes zijn te bekijken vanaf een Android-toestel. En sommige Flash applicaties hebben al op slimme manier Touch weten te implementeren.

Natuurlijk werkt alles nog niet vlot, maar dat is logisch, het touch-tijdperk is nog maar net aangebroken en Adobe is nog aan het voelen en aan het experimenteren, net zoals developers die Flash applicaties schrijven.

Flash is een gesloten systeem

Een tweede (technisch) punt dat Jobs aanhaalt is dat Flash een gesloten systeem is. Akkoord, het is een gesloten systeem, maar daar heeft eigenlijk niemand last van. Het is gratis te installeren op vrijwel elk device, maar Adobe heeft wel volledige zeggenschap over alles wat er met Flash gebeurt. Is dit daarom per sé iets slecht? Dat denken wij niet. Zo zijn er zovele gesloten systemen die perfect draaien en juist een meerwaarde bieden, bv. het .NET framework. Absoluut een gesloten systeem maar het heeft wel de manier waarop desktop programma’s worden geschreven keihard verbeterd.

Waarom dan Flash verboden moet worden omdat het een gesloten systeem is begrijpen we ook niet goed. Apple heeft toch ook patenten en software dat gesloten is. Jobs geeft dit ook toe, maar meent dat gesloten software ok is, maar webstandaarden niet gesloten mogen zijn. Vandaar zijn support voor HTML5, CSS en JavaScript, de support die hij biedt voor HTML5 heeft natuurlijk ook wel een financiële reden maar daar komen we later op terug.

Macs crashen keihard (door Flash)

Als laatste (technische) opmerking deelt Jobs op een beleefde manier mee dat Flash rommel is. Jobs zegt dat Flash Macs laat crashen en dat het geen goede software is (wij dunken dat dit eerder Apple’s probleem is, en niet Adobe’s). Apple beweert dat Flash niet goed is voor de stabiliteit en de veiligheid van Apple producten. We vragen ons dan wel af waarom ze dan ondersteuning bieden voor Flash in hun notebooks en desktop computers.

De reden waarom Flash niet stabiel draait op Macs is de fout van Apple. Adobe werkt nauw samen met Microsoft om crashes op Windows computers te voorkomen door volledige crash-reports door te sturen. Apple laat slechts toe dat enkele gegevens worden doorgestuurd. Adobe mag gebruik maken van Windows API’s om deze crash-rapporten op te stellen, maar bij Mac computers mag dit niet omdat dit recht enkel voorbehouden is voor Apple.

We hebben nu de technische kant van het verhaal gezien, maar wat is de financiële kant. Want die technische uitleg is natuurlijk goed en wel, maar waar het elk kwartaal om draait zijn de cijfers.

Waarom is HTML5 zo belangrijk voor Apple?

HTML5 Logo

HTML5 Logo

Als we gaan zien naar de editors van HTML5 dan springt er één naam voor ons in het oog: Dave Hyatt. Dezelfde Dave Hyatt die WebKit mee heeft ontworpen, verantwoordelijk is voor de laatste updates van Safari samen met zijn team én die al 8 jaar onder de pay-roll staat van Apple. Op zich niets mis mee: meneer Hyatt mag best in zijn vrije tijd meewerken aan een grootschalig project dat de webstandaarden gaat veranderen in de betere zin (hopen we) maar wat ons wel niet zint is de invloed die hij heeft op de verschillende codecs die er gebruikt worden voor media af te spelen.

De huidige video-codec voor HTML5 is H.264/AVC (MPEG-4), een standaard die absoluut niet open is. Het tegengestelde van wat Jobs wil bereiken, maar toch is hij zo’n grote fan van HTML5. Wanneer een bedrijf een implementatie van H.264/AVC doet zal het royalty kosten moeten betalen. Adobe betaald het voor de Flash spelers (die maken ook gebruik van deze codec), Blu-Ray spelers gebruiken het, Microsoft Silverlight gebruikt het, en vele andere Software maakt hier gebruik van. Niet slecht natuurlijk, maar géén open standaard, iets dat Jobs toch zo graag wil bereiken.

Jobs is zelfs zover gegaan om ervoor te zorgen dat een concurrent uitgeschakeld zou worden. Een andere oplossing was het Theora project: een geweldige gratis software oplossing voor video compressie en het afspelen van video. Maar Jobs zet zijn bedrijf en andere leden van de MPEG LA groep in om Theora stop te zetten. En zoals u het kan lezen: Jobs heeft een voet in de MPEG groep staan, dé reden waarom het interessant is voor Jobs en Apple om Flash af te breken en HTML5 (met MPEG-4) te promoten. Want Opera, Mozilla, Google en andere browsermakers zullen royalties moeten betalen aan de patenthouders van MPEG-4 voor de implementatie van HTML5 met video support in hun browsers.




Gerelateerde Artikelen

Geen Reacties op Waarom Apple geen Flash support biedt

    Reageer

    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en win wekelijks verschillende soorten gadgets. Voor meer info: zie hier.

     
    De +1 knop van Google is een feit!
    Steun Gadget Review door op de +1 knop te drukken.