Android Geschiedenis

Gepost door Koen Op 30 - 01 - 2011


Tweet

Android is in 2010 plots enorm populair geworden, maar het heeft hiervoor een lange geschiedenis afgelegd. Android is een mobiel Operating System van Google dat gebruikt wordt in vele populaire toestellen zoals de Nexus One, HTC Desire en Samsung Galaxy Tab. Maar hoe is dit verhaal nu eigenlijk begonnen?

Android Inleiding

android logo

android logo

In 2005 kocht Google het bedrijf Android Inc. Android Inc. was bezig met een mobiel Operating System genaamd Android, dit OS was gebasseerd op de Linux Kernel. De Open Handset Alliance (een groep van software en hardware bedrijven waaronder Samsung, HTC, Google, LG en Intel vallen) werkten de daaropvolgende jaren hard aan Android tot de dag van de officiële release op 21 oktober 2008.

Android werd voor het eerst officiëel aan het publiek voorgesteld op 5 november 2007 door de Open Handset Alliance. Toen werd verkondigd dat Android onder de Apache Licentie zou vrijgegeven worden.

Android is een Open Source OS dat onderhouden wordt door het Android Open Source Project, dat instaat voor de verdere ontwikkeling en het onderhouden van het Android OS.

Sinds de officiële release heeft Android grote updates gekend waardoor het kunnen uitgroeien tot het snelst groeiende OS qua marktaandeel (eind 2010 draaide Android op 4 van de 10 verkochte smartphones).

Android heeft, net zoals concurrent iOS, apps die op het OS draaien, momenteel zijn er 200,000 apps in de Android Market en dit aantal groeit sterk elke dag. Deze Apps zijn geschreven in Java, en Google heeft een grote serie van Java libraries voorzien om het eenvoudig te maken om voor Android apps te ontwikkelen. Het is ook mogelijk om in Python en Ruby te programmeren voor het Android OS.

Android Geschiedenis

In juli 2005 kocht Google Android Inc op, de werknemers van Android Inc. gingen nu als werknemers van Google verder aan de slag met meer budget en meer middelen. Dit team werd geleid door Andy Rubin, Rich Miner, Chris White en Nick Sears. Toen Google Android Inc. opkocht begon het de ronde te gaan dat Google bezig was met de ontwikkeling van de Google Phone (Nexus One) of een eigen OS. Niemand wist dat Google eigenlijk met beide bezig was.

Het idee achter Android was dat het een Mobiel OS zou zijn gebasseerd op de Linux Kernel dat veel mogelijkheden liet voor de hardware-ontwikkelaars om zelf tweaks en User Interfaces toe te voegen (zoals HTC Sense of TouchWiz van Samsung). In september 2007 kwam InformationWeek erachter dat Google patenten had aangevraagd rond mobiele telefoons en mobiele technologie.

Android Update Geschiedenis

Android werd officiëel gereleased op 23 September 2008 met versie 1.0. Android 1.0 had geen speciale codenaam, dit zou pas later in versie 1.5 (Cupcake) komen. Het idee achter de codenamen voor de verschillende Android versies is dat de namen telkens de volgende letter van het alfabet als eerste letter hebben, en dat het een dessert is (Cupcake, Donut, Eclair, …).

De tweede versie van Android kwam ongeveer een half jaar later uit op 9 februari 2009, met Android 1.1. Enkele bugs waren hierin opgelost, bijlagen in MMS was mogelijk en de Maps app was uitgebreid.

Android 1.5 Cupcake was de eerste versie met een desert als codenaam. Android 1.5 Cupcake is gebasseerd op de Linux Kernel 2.6.27, en werd gereleased op 30 april 2009. De UI zag een grote update en het was nu ook mogelijk om video’s op te nemen en af te spelen. Enkele andere uitbreidingen waren: youtube upload support, Picasa upload support, nieuw keyboard met woord-voorspelling, BlueTooth A2DP en AVRCP ondersteuning, Bluetooth headset ondersteuning, nieuwe widgets en folders werden toegevoegd.

Android 1.6 Donut

Android 1.6 Donut

De volgende versie van Android was Android 1.6 Donut, deze kwam uit op 15 september 2009. Onder deze update viel: verbeterde Android Market, meerdere foto’s tegelijk verwijderen, een nieuwe camera, video en gallerij interface, verbeterde zoekmachine, verbeterde Voice Search, ondersteuning voor CDMA/EVDO, VPN en WVGA resoluties, sneller zoeken en snellere camera-applicatie, Gesture framework en turn-by-turn navigatie (een soort van GPS).

Android 2.0/2.1 Eclair kwam op 26 oktober 2009 uit, onder de Android Eclair update viel onder andere: Sneller OS, nieuwe User Interface, HTML5 ondersteuning, nieuwe Browser UI, ondersteuning voor meerdere scherm groottes en resoluties, Google Maps 3.1.2, beter contrast ratio, nieuwe contact list, Microsoft Exchange Server ondersteuning, digitale zoom voor camera’s, Flash ondersteuning voor camera’s, Bluetooth 2.1 en live wallpapers (een enorm zinvolle en batterijconsumerende extra).

Android 2.2 Froyo kwam uit op 20 mei 2010, Android 2.2 Froyo bevat onder andere: Verbeterde OS snelheid en verdere snelheidsverbeteringen voor Apps, V8 JavaScript ondersteuning, betere Microsoft Exchange ondersteuning, USB Tethering en Wi-Fi hotspot, nieuwe Market applicaties die automatisch kunnen updaten, nieuw toetsenbord, ondersteuning voor numerische en alfanumerische wachtwoorden, Contact sharing via Bluetooth, Adobe Flash 10.1 ondersteuning, mogelijkheid om apps op SD kaart te installeren, Hoge DPI support (tot 320 DPI).

Android 2.3 Gingerbread

Android 2.3 Gingerbread

De volgende update van Android kwam op 6 december 2010 met Android 2.3 Gingerbread, deze werd samen met Google’s nieuwe smartphone de Nexus S gelanceerd. Onder de Android 2.3 Gingerbread update valt: nieuwe User Interface, ondersteunng voor extra grote schermen (WXGA en hoger), Native ondersteuning voor SIP VoIP, ondersteunning voor Near Field Communication, Copy-Paste over heel het systeem, nieuw toetsenbord, nieuwe Garbage Colletion, Native ondersteuning voor gyroscope en barometer, download manager voor langdurige downloads, betere power management, native support voor meerdere camera’s en er werd overgeschakeld van YAFFS naar ext4 voor het bestandssysteem.

Android 3.0 Honeycomb smartphone

Android 3.0 Honeycomb smartphone

Android 3.0 Honeycomb is de laatste release die op 26 januari 2011 is uitgekomen. Android 3.0 Honeycomb werd voorgesteld op CES, en is speciaal ontworpen voor tablets maar draait ook op smartphones. Onder de Honeycomb update valt onder andere: tablet ondersteuning, drie dimensionele desktop met nieuwe widgets, betere multi-tasking, bookmark synchronisatie met Google Chrome, Anonymous Browsing, video chat via Google Talk en het zou over het algemeen sneller moeten draaien.

De volgende versie van Android zal ergens midden 2011 moeten vallen en zou normaal gezien Ice Cream Sandwich heten.




Gerelateerde Artikelen

Geen Reacties op Android Geschiedenis

    Reageer

    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en win wekelijks verschillende soorten gadgets. Voor meer info: zie hier.

     
    De +1 knop van Google is een feit!
    Steun Gadget Review door op de +1 knop te drukken.