Maakt Apple dezelfde fout als 25 jaar geleden

Gepost door Koen Op 27 - 10 - 2010


Tweet
Apple Android Windows Phone 7

Apple Android Windows Phone 7

Apple Geschiedenis

Er was een tijd dat Apple de computer industrie domineerde, in 1984 lanceerden ze de Macintosh: het eerste toestel dat zowel met afbeeldingen als tekst kon werken. Hierdoor behaalde Apple een 100% marktpositie omdat er geen concurrentie was. Ze volgden de Macintosh op met de Macintosh 2 wat weeral een succes was, en met een prijs van meer dan $10,000 heeft het Apple ook veel financiële mogelijkheden gegeven. Het duurde Microsoft 6 jaar om Apple in te halen, toen ze in 1990 met Windows 3.0 afkwamen, dit Operating System kon ook wat de Macintosh en Macintosh 2 kon, maar werd gelincencieerd aan verschillende computermakers zoals IBM, Compaq en Dell. Door deze slimme strategie wist Microsoft op geen tijd Apple voorbij te steken en haalden ze een marktaandeel van meer dan 90% op slechts enkele jaren.

Apple Logo

Apple Logo

Apple hield vast bij hun filosofie om hun OS slechts op 1 toestel beschikbaar te stellen, waardoor de productiekost en uiteindelijke prijs hoger lag dan Windows alternatieven. Dit was een grote fout die ze maakten waardoor ze hun strategie (te laat) herzagen. Het bedrijf is er bijna aan onder gegaan, maar met de terugkeer van Steve Jobs, financiële steun van Microsoft en de introductie van de iPod heeft het bedrijf voet kunnen houden en is het uitgegroeid naar een Mobile Device bedrijf, ipv een Personal Computer bedrijf.

De Macs zijn nu ook terug en sterker dan ooit en door de Mac Experience te verkopen ipv enkel de Macs zijn de verkoopcijfers terug enorm gestegen, hoewel ze nog altijd een klein marktaandeel innemen.

Apple iOS

De iPhone werd in 2007 geïntroduceerd en was toen de meest geavanceerde mobiele telefoon ooit. Apple bracht een nieuw concept op de markt zoals ze in 1984 deden en besloten om het iOS (het Operating System achter de iPhone, iPod Touch en iPad) niet te lincenciëren aan 3rd party, waardoor ze zelf meer controle hebben over de User Experience. Goed voor de gebruikers, en geweldig als er geen concurrentie is. En tot voor kort had de iPhone en iOS niet echt veel concurrenten: Symbian (Nokia) lag jaren achter, Microsft Windows Mobile trok ook niet echt op veel en RIM (BlackBerry) focusde zich op de bedrijfswereld ipv de consumentenwereld.

Maar enkele jaren later zijn er niet zoveel wijzigingen aangebracht aan het iOS, het is een Mobiel Operating System van 2007 met hier en daar wat tweaks zoals Search, Camera-integratie, Mappen en nu onlangs Multi-Tasking (hoewel dit nog niet helemaal gaat zoals het hoort). Terwijl andere Software bedrijven volledig op de Mobiele Operating System markt zijn opgevlogen en Microsoft’s strategie van de jaren 90 hebben gevolgd. Met als grootste voorbeeld: Android. Dit OS is slechts 2 jaar oud, en is pas echt serieus gelanceerd met de Nexus One (Januari van dit jaar). Microsoft heeft haar eigen strategie ook weer geïmplementeerd en een ultra-update van Windows Mobile uitgebracht: Windows Phone 7, wat een knaller van een OS is dat het hele mobiele spectrum op een totaal andere manier bekijkt.

Windows Phone 7 Logo

Windows Phone 7 Logo

Concurrentie van de iPhone

Wat doen Google (Android) en Windows Phone 7 dan anders dan Apple: ze lincenciëren hun Software uit aan 3rd party Hardware makers, met als beste voorbeelden: HTC (Desire, Nexus One, HD7, Surround), Dell (Venue Pro), Samsung (Galaxy S) en Motorola (Droid). Windows Phone 7 is nog maar net op de markt dus daar valt nog niet veel over te schrijven. Android daarentegen heeft iOS achter zich laten liggen toen het in Augustus van dit jaar meer dan 200.000 devices per dag verkocht (enkele dagen boven de 250.000 devices per dag) en het wordt enkel verwacht dat dit zal toenemen tijdens de feestdagen.

Android

Android

Google heeft ook een heel andere strategie dan Microsoft en Apple, terwijl de laatste twee hun business model rond het verkopen van software en/of telefoons gaat, gaat het bij Android vooral om een hoger gebruik van Mobiel Internet. Google is zwaar bezig met Mobiele en Location Based Advertenties en door gratis software te leveren aan telefoonmakers gaan de kosten van mobiele telefoons naar beneden, waardoor er een hogere marktpenetratie is. Dit resulteert dan weer in meer gebruik van het web, en Google beweert dat ze al lang uit de kosten zijn omdat het mobiel Internet verkeer enorm is toegenomen, waardoor ze meer inkomen hebben van advertenties. Er wordt geschat dat binnen enkele jaren er 1 miljard Android-devices in gebruik zullen zijn. Als elke user van Android (en andere mobiele OS’en ook, maar dit terzijde) 10 euro per jaar opbrengt door de Mobiele en Location Based Ads betekend dit een extra omzet van 10 miljard per jaar, en dit is relatief hoog voor een bedrijf zoals Google met een omzet van 21 miljard dollar (of 15 miljard Euro).

De vraag is dus hoe Apple op dit alles zal reageren, zal het dezelfde fout maken als 25 jaar geleden en teruggaan naar een klein marktaandeel, of stelt het iOS (meer) open en groeit het. En vooral: doen ze dit voor het te laat is, want eer Android, Windows Phone 7 en Symbian het overgrootte marktaandeel in handen hebben wordt inhalen moeilijker en moeilijker.




Gerelateerde Artikelen

Geen Reacties op Maakt Apple dezelfde fout als 25 jaar geleden

    Reageer

    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en win wekelijks verschillende soorten gadgets. Voor meer info: zie hier.