Samsung Galaxy Tab 10.1V Review

Gepost door Abbas Op 20 - 06 - 2011


Galaxy Tab 10.1V

Galaxy Tab 10.1V

De opvolger van de Samsung Galaxy Tab is eindelijk hier: de Samsung Galaxy Tab 10.1V. Deze 10.1 inch tablet werd voor het eerst voorgesteld in februari. Op het MWC konden we al hands on gaan met de Samsung Galaxy Tab 10.1 en enkele weken later opnieuw tijdens het Samsung persevent. Er zijn twee versies van de Samsung Galaxy Tab 10.1: de Galaxy Tab 10.1V en de 10.1. Wij hebben hier de Galaxy Tab 10.1V, die iets dikker is dan de 10.1 en met een 8MP camera aan de achterkant. De Galaxy Tab 10.1 is ongeveer 2mm dunner maar weegt slechts 5 gram minder. Verder heeft de Galaxy Tab 10.1 een 3MP camera aan de achterkant en draait het een aangepaste versie van TouchWiz. De Galaxy Tab 10.1V draait de stock versie van de Honeycomb ROM. We vinden het wel spijtig dat we niet met TouchWiz op Honeycomb konden spelen, maar verder vinden we dit een prima toestel. Lees hieronder verder voor de Samsung Galaxy Tab 10.1V review!

Galaxy Tab 10.1V Specs

Galaxy Tab 10.1V Voorkant

Galaxy Tab 10.1V Voorkant

De Galaxy Tab 10.1V draait op een NVIDIA Tegra 2 chip (dual-core 1GHz ARM Cortex-A9, ULP GeForce GPU). Het toestel heeft 1GB RAM geheugen en een scherm met resolutie 1280×800. Er zijn twee versies beschikbaar: een 16GB en een 32GB. Hoewel 32GB redelijk wat data is, vinden we het toch spijtig dat we dit niet kunnen uitbreiden. Inderdaad, in tegenstelling tot de Galaxy Tab heeft de Galaxy Tab 10.1V geen geheugenslot en kunnen we dus geen SD-kaart voor dit toestel gebruiken.

Natuurlijk zit er 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS (A-GPS), een kompas, accelerometer en een gyroscoop in. We missen spijtig genoeg wel NFC-ondersteuning, iets wat de komende maanden toch wel belangrijk zal worden. De 8MP camera neemt full HD (1080p) op en voor de foto’s is er een LED flitser voorzien. Deze specs zijn zeker allemaal goed, maar hoe presteert het toestel nu?

Galaxy Tab 10.1V Prestaties

We vonden dat het toestel zeer goed presteerde. Alle apps draaiden vlot en het scherm is ideaal voor films op te zien. We merkten wel dat Honeycomb nog jong was, en dat sommige apps niet klaar zijn voor Honeycomb. We kunnen de apps wel downloaden vanuit de Android Market maar we konden ze niet goed spelen op dit toestel. Zo hadden we bijvoorbeeld problemen met Yoo Ninja. Een spel dat zeer vlot op smartphones draait, maar op deze tablet draaide het spel totaal niet goed. Ook hadden we problemen met het welgekende Hungry Shark. Het spel draaide wel vlot, maar werd slechts op een deel van het scherm getoond. Hier waren de prestaties niet ondermaats en lag de fout aan de ontwikkelaars en aan Google.

Galaxy Tab 10.1V Quadrant

Galaxy Tab 10.1V Quadrant

Google mag deze apps niet downloadbaar maken voor tablets als de apps niet voor tablets zijn gemaakt. In het geval van Hungry Shark kan de gebruiker nog beslissen of hij de app op een klein scherm wil spelen, maar games zoals Yoo Ninja mogen gewoonweg niet downloadbaar zijn voor deze tablet. De prestaties van andere apps waren zeer goed, zo hebben we ons geamuseerd met enkele race games. We hebben zoals altijd ook Quadrant op de Galaxy Tab 10.1V laten draaien en kregen 2101 als resultaat. Dit bewijst dat het toestel zeker geen zwak toestel is, hoewel we bij de grafische rendering bij Quadrant soms een hapering zagen.

Galaxy Tab 10.1V en Honeycomb

Galaxy Tab 10.1V Honeycomb

Galaxy Tab 10.1V Honeycomb

Natuurlijk is de grote kracht achter de Galaxy Tab 10.1V Honeycomb, het nieuwe tablet-friendly Operating System van Google. In Barcelona regende het Honeycomb-tablets tijdens het Mobile World Congress, maar toen konden we slechts enkele korte hands-ons doen. Nu hebben we natuurlijk wat langer met Honeycomb kunnen spelen. Het is spijtig dat de Honeycomb-versie van TouchWiz niet op het toestel staat, want daar waren we natuurlijk ook enorm benieuwd naar. Maar het blijft wel een feit dat Honeycomb er op zich al goed uit ziet. Het OS ziet er veel professioneler uit dan de smartphone-versies van Android. Als je bijvoorbeeld bij settings gaat zien, dan voel je jezelf direct in een Sci-Fi film. Alles ziet er proper afgewerkt uit en het settings menu is eenvoudiger te bedienen. Langs de linkerkant blijf je een overzicht zien, en aan de rechterkant kan je al je instellingen aanpassen.

Honeycomb Android Market

Honeycomb Android Market

Er zijn nog niet heel veel apps tablet-friendly, maar diegene die het zijn zien er verdomd lekker uit. Zo ziet de Android Market app er geweldig uit, en heb je meer die “web” ervaring van de Android Market zoals we die kennen van op de PC. Je kan meer categoriën gelelijkertijd zien op het scherm en je hebt natuurlijk een groter overzicht van populaire apps. Op het home scherm wordt een overzicht gegeven van de populaire gratis apps, de keuze van de redactie, best verdienende apps, beste nieuwe gratis apps en in populariteit stijgende apps. Aan de rechterkant van het scherm wordt een overzicht van verschillende categorieën gegeven en bovenaan worden enkele “trending” apps getoond. Als je op een app klikt krijg je ook een beter overzicht, er wordt duidelijk gebruik gemaakt van de extra ruimte.

Honeycomb YouTube

Honeycomb YouTube

Nog een app die er geweldig uitziet op Honeycomb is de YouTube app. We vonden altijd al dat mobiele versie van de YouTube app niet dezelfde ervaring bood als die van de website. Met de Honeycomb YouTube app heeft Google hier iets aan gedaan. Je krijgt tijdens het bekijken van de YouTube-video al een overzicht van gerelateerde video’s en de reacties. Ook kan je de beschrijving van de video bekijken tijdens het afspelen. Natuurlijk kan je naar full screen gaan en er is ook een knop voorzien om de video op HD te bekijken. De YouTube widget toont een overzicht van enkele “trending” video’s op YouTube. Wat we wel spijtig vinden is dat deze widget er nogal klein uitziet. Over het algemeen zien de meeste widgets op Honeycomb er nogal klein uit. Het is alsof deze widgets voor een smartphone zijn ontworpen, terwijl het Honeycomb-only widgets zijn. Terwijl er bij de YouTube app en de Android Market duidelijk gebruik gemaakt wordt van de extra ruimte op het scherm, wordt dit niet gedaan bij de widgets op Honeycomb.

Honeycomb Maps

Honeycomb Maps

De GMail app heeft natuurlijk ook een opknapbeurt gekregen, en je kan nu je verschillende mappen aan de linkerkant zien en je mails aan de rechterkant. Als je op een mail klikt dan schuift alles op en worden alle mails aan de linkerkant getoond en de geopende mail aan de rechterkant. Andere Google Apps zoals maps en agenda zien er natuurlijk ook fantastisch uit op dit toestel. Dit is een van de eerste uitwerkingen van Agenda waar we echt van onder de indruk waren. De vorige Agenda versies op Android werkten altijd wel zeer goed, maar zagen er nooit echt knap uit. Google heeft ook nog een extra applicatie aan Honeycomb toegevoegd en dat is Movie studio. Dit is een leuke app als je snel een video wil editen, maar het is niet bedoeld voor zware video editing. Het is natuurlijk wel plezant als je enkele video’s snel in elkaar kan laten overgaan met een leuke overgang maar het is niet veel meer dan dat.

Galaxy Tab 10.1V Uiterlijk

Galaxy Tab 10.1V Achterkant

Galaxy Tab 10.1V Achterkant

Het toestel ziet er zeer goed uit langs de buitenkant, een stuk professioneler dan de originele Galaxy Tab. Langs de achterkant is het toestel lichtjes ingedeukt waardoor je het goed en stabiel kan vasthouden. Er zijn niet veel knoppen voorzien langs de buitenkant. De standaard Android knoppen zijn vervangen door touch-buttons die van locatie kunnen veranderen op basis van hoe je de tab houdt. Verder is er een power-knop en een volumeregelaar.

Achteraan vinden we de 8MP camera die goed geïntegreerd is in het ontwerp, vlak boven het Samsung logo dat in een mooie grijze cirkel geplaatst is. Het gehele ontwerp van de tab is professioneel.

Besluit

Galaxy Tab 10.1V Onderkant

Galaxy Tab 10.1V Onderkant

We waren zeer tevreden van de Galaxy Tab 10.1V, hoewel we het spijtig vonden dat er geen TouchWiz laag op zat. Natuurlijk zaten er nog bugs in het jonge Honeycomb operating system, maar die zouden al grotendeels moeten weggewerkt zijn in Android 3.1. De Android 3.1 update zou binnenkort naar de Samsung Galaxy Tab 10.1V moeten komen.

Ben je op zoek naar een degelijke Android tablet (die na de 3.1 update nog beter zal werken) dan is de Samsung Galaxy Tab 10.1V zeker aan te raden. Het grote scherm is ideaal voor media te consumeren en de groeiende Android Market biedt genoeg apps die speciaal voor Honeycomb ontworpen zijn.Schrijf je in op onze nieuwsbrief.